A MAGYAR SZTYEPPÉKTŐL AZ ERDÉLYI HEGYEKIG
A MAGYAR SZTYEPPÉKTŐL AZ ERDÉLYI HEGYEKIG

Szeretnénk bemutatni a legújabb túránkat ami még az országhatárokon is túlmutat! Két ország teljesen eltérő régiójába látogathatsz egy hét alatt. A magyar Alföld tágas pusztáin felülünk akhal teke lovunk nyergébe, majd Erdély hegysíkjain folytatjuk vágtánkat szó szerint határok nélkül. Amit kínálunk az a 3 napos Turul Szárnyain túránk és az erdélyi 3 napos Medve nyomában túra. Amikor pedig átkelünk a határon, és bevonulunk Erdélybe, meglátogatjuk a híres Balla Géza pincészetét hogy tartsunk egy kis borkóstolót.

Időpont: 2024. augusztus 31-szeptember 8.
A túra ára: 522.000 Ft
 

Magyarország: A Turul szárnyain túra rész

Időpont: 2024. augusztus 31-szeptember 8

Fedezze fel Magyarországot lóháton! Találkozzon a csodálatos Akhal Teke lovakkal és sokoldalúságukkal. Ez a túra lehetővé teszi, hogy elmerüljön a magyar kultúra szívében, miközben kipróbálhatja a magyarok tradícionális szálláshelyét a jurtákat. Olyan magyar tájakat felfedezhet fel, amelyek elbűvölőek: a Tiszától a varázslatos Süli-erdőig miközben meglátogatjuk a 75fős akhal ménest és a közel 200 marhát számláló szürke és blonde aquiten gulyát! A napi távok kb. 15-25 kilométeresek, de persze van eltérés a napok között.

Program:

0.nap Szombat: Érkezés Transzfer a Budapesti Liszt ferenc reptérről aug.31

Elhelyezkedés a Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán. A vendégek eredeti kazak és mongol jurtákban szállhatnak meg, A jurta nem sátor. Az ember által készített lakóhelyeknek, hajlékoknak egyik ősi formája. Kelet-Mongóliától a Dél Orosz sztyeppéig, időlegesen még a Kárpát-medencéig is, az ősi szállástípusok közül a legnagyobb területen terjedt el.

1.nap Vasárnap: Az Akhal teke ménes meglátogatása+ és a Feszty körkép megtekintése

8.00-9.00 Reggeli   

9.00-10.00 Bemelegítő lovarda megfelelő ló lovas párok kialakítása

10.00-12.00: Lovak kipróbálása megfelelő párok beállítása majd az Akhal teke Ménes látogatása lóháton.  A Cseppentő család az akhal tekék tenyésztésében mindig is a használati lovat kereste ellenben a show akhalokkal. Gondosan megválasztott egyedek maradtak a tenyésztésbe melybe nem a mennyiség, hanem a minőség volt amire törekedtek. A 75 fős lóállományban a tisztavérű mag mellett a magas vérségű akhalok szerepelnek akikkel a turisztika mellett versenyeken is eredményesen szerepelnek kiváltképp a három napos military szakágban.        

12.00-13.00 Ebéd

13.30-15.30 Tavon átkelés után erdei barangolás a természet lágy ölén lovon.          

16.30-17.00: Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Feszty Árpád által festett magyarok bejövetelét ábrázoló körkép megtekintése

18.00-19.00: Vacsora a szálláson

Az akhal teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája, a sztyeppei nomád népeknek, így a korai magyaroknak is a lóállományuk jelentős részét képezte. Ezeket a lovakat az i.e. 1. századi kínai krónikák is említik azzal, hogy Közép-Ázsiában csodálatos, „vért verejtékező mennyei lovakat” tenyésztenek. Kitartó, kemény, nagyon gyors ló. A zord ázsiai körülmények között alakult ki kivételes teljesítőképessége . Igazi türkmén fajta, egyenes leszármazottja az egykori türk lónak akinek története közel 3000 éves múltra tekint vissza. Az Aşgabat-Moszkvai 4300 kilométeres távlovaglás tette világhírűvé őket. A kínaiak egész hadjáratokat indítottak sikertelenül ezeknek a "mennyei" lovaknak a megszerzéséért. 

2.nap Hétfő Süli Erdő+Tisza Ányási Kanyar

8.00-9.00: Reggeli  

9.00-10.00: Bemelegítő lovarda majd indulás

10.00-12.00: Süli erdőn való átlovaglás: Az erdőben 100-150 éves tölgyek szegélyezik utunkat. Még a Tisza folyó szabályozása előtti fák is vannak itt ami körülbelül 120 évvel ezelőtt volt. 10 éve még iskolás programoknak, gyalogtúráknak és futóversenyeknek adott helyszínt. Manapság madár és vadvilágában gazdag. Ölyvek, hollók és őzek, nyulak élőhelye. Időlegesen még a réti sasok is költenek benne.

12.00-13.00: Ebéd a 100éves kőrisfa árnyékába

14.00-16.00: Majd utunk a szikes vidékek után az Ányási kanyarhoz fut be mely a Tisza partján terül el, ahol a nyárfák magas lombjának suhogása és madárdal hallható. Kis betekintés a Tiszai flórába annak gazdag gomba és ártéri növényvilágába.

 18.00-19.00: Vacsora a szálláson   

3. nap Kedd Szürke gulya meglátogatása és őseink 7 nyilát formáló monumentális műemlék megtekintése

8.00-9.00: Reggeli

9.00-10.00: Bemelegítő lovarda majd lovaglás a szürke gulyához.

 A gulyalegelő egy nagyjából 1200 ha-as tájvédelmi pusztán helyezkedik el, jó rálátással ennek különleges és védett állatvilágára, a szabadon legelő bivalyokra, színes madárpopulációra és az érintetlen puszta horizontjára. Az út során testközelből ismerkedünk meg a magyar szürke gulyával, kis bocikkal és a bikával. A táj hiteles arca a nagy sztyeppéknek.

„Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok a Körtvélytóhoz (Curtueltou) értek, és a Gyümölcsény nevű erdőnél 34 napot eltöltve Árpád és nemesei gyűlést tartottak, ahol megállapították az ország törvényeit: „szerét ejtették” az ország dolgainak. A gyűlés emlékére pedig a helyet Szer-nek nevezték el.” Ide kapcsolódik a vérszerződés a magyar hagyomány szerint a magyarság első alapszerződése.

4.nap Transzfer Erdélybe Szerda: 

8.00-9.00 Reggeli                                                                                                                                            9.00-12.00 Utazás: Átkelünk a határon autóval, és bevonulnak Erdélybe meglátogatjuk a híres Balla Géza pincészetét és tartunk egy kis borkóstolót az ebéd (12.00-14.00) mellé majd a következő túravezetővel  Fazekas Zsolt barátunkkal folytatódik az utazás egészen Pádisig.

Erdély: A medve nyomában túra rész

Csatlakozzon hozzánk egy lélegzetelállító túrára a Bihar-hegységben, az Erdélyi-szigethegység nyugati részén a Kárpátok része. A festői kilátás, a gazdag biológiai sokféleség és a nagy vadon, amelyet az emberi civilizáció még nem érint, nagyszerű kalandok és felejthetetlen élmények otthona. Célunk, hogy minden kalandkedvelőt elvezessünk egy "egyszer az életben" lehetőségre, hogy bele tudjon merülni a festői szépségbe, amit a hegy kínál. A Bihar-hegy számos emlős-, madár-, kétéltű-, hüllő- és halfajnak ad otthont. Nem ritka, hogy még nagy ragadozókat is látni mint például medvét. Ezeken a hegyeken nagyon sok a sziklás vidék, a meszes sziklák bonyolult szelvényeiből homokkövek aprózódnak szét, amelyek még nagyobb kihívást jelentenek az útvonalon. Csillagtúránk mindig Padisból indul (piros csillaggal jelölve a térképen). A hegyet minden nap más szögből közelítjük meg. Ez azt jelenti, hogy a fizikai állóképesség kötelező.

4.nap: Érkezés Pádisra

16 órakor Érkezés Pádisra

17 órakor Elszállásolás

19 órakor Vacsora: Tábortűz, beszélgetés, ismerkedés, bevezetés

5.nap:

Reggeli 8:00 - 9:00  Indulás 10 órakor: A legnehezebb és egyben a leghosszabb útvonal tesszük meg a mai nap a háromból. Padisból indulva első megállónk a Varasoaia tónál lesz, majd a Voiosu gerincen áthaladva elérjük a Britei csúcsot. Picknick - ebéd 13 órakor Visszafelé megállunk Piatra Arsanál vagyis az égett kőnél. A nap meglepetéseként pedig a Padis-barlangot nézzük meg a hazafelé úton Padisba. A mai napon egy 25 km hosszú útvonalat teszünk meg, a hegy legmagasabb csúcsa 1759 m. Mivel ez egy alapjába véve nagyon sziklás vidék, le és fel kell szállni többször is lovunkra. Ez azt jelenti, hogy ilyen fajta fizikai állóképességre szükség lesz! Vacsora – 19 órakor: Esti relaxációs program: szauna, medence, tábortűz melletti beszélgetés a napi élményekről Elszállásolás 2 személyes fa házikók, külön fürdővel rendelkeznek

6. nap:

Reggeli 8:00 – 9:00 Indulás 10 órakor: A 2. nap közepes nehézségű és közepes hosszúságú, 18 km. Padisból indulva pásztortábor fogja keresztezni utunkat, majd egy meredeken kaptatunk fel, ami után végtelen rétek aranyozzák be napunkat, melyek utat engednek a hosszú vágtáknak. Egy nagyon régi Pásztorfalu vár ránk az úton, ami lehetőséget ad arra, hogy barangoljunk egy kicsit, és meglátogassuk a falu híres fatemplomját. Picknick - ebéd 13 órakor A hazafelé úton megállunk a Batrana barlangjánál majd végtelen rétek vezetnek vissza minket Padisba. Vacsora – 19 órakor- Esti relaxációs program: szauna, medence, tábortűz melletti beszélgetés a napi élményekről

7. nap:

Reggeli 8:00 – 9:00 Indulás 10 órakor: Felszerelések beállítása majd indulás.

A 3. nap a legegyszerűbb az összes útvonal közül, hosszú szép vágtákkal és festői kilátással lovagolunk Padisból kiindulva. A Padis-réten keresztül haladva érjük el Glavo-völgyét. A ponor réten lesz egy rövid megállás majd leszállunk lovainkról egy gyönyörű vízeséshez sétálunk az Izbucul Ponornál, majd meglátogatunk néhány természetes örvényt. Picknick-Ebéd 13 órakor. Padisra hazafelé tartva számos csodálatos réten és erdőn vezet át utunk.

Vacsora – 19 órakor- Esti relaxációs program: szauna, medence, tábortűz melletti beszélgetés a napi élményekről                         

8.nap: Vasárnap Indulás a reptérre a csapattal.

 

Időpont:

Augusztus 31. - Szeptember 8.
Helyszín:

Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes

Magyarország (Csongrád megye)
6767 Ópusztaszer, Major 102.
https://maps.app.goo.gl/vo9U9sCHCJGtGiho9
Galéria:

Hozzászólások:


Közelgő események:
 • Bühl(GER) - CAI2*/CAI3* - 2024.05.29. - Fogathajtás
    Május 29.
 • Balatonvilágos - Pulai Lovaspark - Nemzeti+felkészítő - 2024.05.31-06.02. - Díjugratás
    Május 31. - Június 2.
 • Hortobágy-Máta - Országos minősítő- 2024.05.31-06.02 - Díjugratás
    Május 31. - Június 2.
 • XXXIII. Tiszakécskei Fogathajtó Verseny - 2024.05.21.-06.01. - Fogathajtás
    Május 31. - Június 1.
 • Sopron, Ágfalva - CDN-B - 2024.06.01. - Díjlovaglás
    Június 1.
 • Gádoros - CAN-C, CAN-D - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Nyíregyháza - Fogathajtó Verseny - Bihari tanya - 2024.06.01.
    Június 1.
 • Jákó - CAN-C (H1, H2), CAN-D (H2) - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Vasegerszeg - CAN-C - 2024.06.01.- Fogathajtás
    Június 1.
 • Regölyi Lovasnapok Akadályhajtás és kombinált - 2024.06.01-02. - Fogathajtás
    Június 1. - 2.
 • Sárrétudvari Fogathajtó Verseny - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Sopron / Ágfalva - SZLV - 2024. 06. 01. - Szabadidőlovas
    Június 1.
 • Budapest - Nemzeti Lovarda - Gyereknapi Szabadidős Verseny 06.01-02.
    Június 1. - 2.
 • Jánossomorja - SZLV. - 2024.06.01. - Szabadidőlovas
    Június 1.
 • Domaszék - Nemzeti+felkészítő - Aranypatkó csapatv.- 2024.06.01. - Díjugratás
    Június 1.

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés
Hiba bejelentés