EMESE TÚRA
Gyere és vegyél részt az Emese csillagtúránkon!
 
Ez az új túránk ötvözi az Attila túra és a Duna-Tisza túra elemeit! Az Attila túránál hosszabb távokat lovagolhatsz, így ha szeretnél, felkészülhetsz a hosszabb 200 kilométeres Duna Tisza túrára. Az Emese túra különlegessége a keleti akhal teke ménesés a sándorfalvi öko-sétány megtekintése, a Pusztaszeri kilátó melletti 1200 hektáros tájvédelmi körzet és a Magyarszürke/Blonde Aquiten gulya meglátogatása.
 
"Emese Anonymus gestájában Eunedubelianus vezér leánya, Álmos fejedelem anyja. Alakjához kapcsolódik az Álmos-, vagy turul-monda, az Árpád-nemzetség totemisztikus eredetmondája. Emese álma: A monda nemcsak pogány, kereszténység előtti, hanem kimondottan ősi jellegű is. A turulmadár álmot sugallt Emesének, amiben méhéből folyó ered, mely idegen földön terebélyesedik ki. Az álomfejtők szerint ez azt jelentette, hogy fiút szül, aki kivezeti népét hazájából, Levédiából, s utódai dicső királyok lesznek. Szabados György történész tanulmányában, megállapítja, hogy Béla király jegyzője valószínűleg félreértésből tette meg az emesu szót személynévnek. Az emesu a régi magyar nyelvben a virrasztás közbeni félig éber, félig révült állapotot jelentette, amikor az álom és a valóság határai elmosódnak."
 
A túra Programja
 
0.nap érkezés
 
Elhelyezkedés az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán. A vendégek eredeti kazak és mongol jurtákban szállhatnak meg, A jurta nem sátor. Az ember által készített lakóhelyeknek, hajlékoknak egyik ősi formája. Kelet-Mongóliától a Dél-Orosz sztyeppéig, időlegesen még a Kárpát-medencéig is, az ősi szállástípusok közül a legnagyobb területen terjedt el.
 
1.nap Akhal Ménes meglátogatása+erdei túra
 
9.00-10.00 Próbalovaglás: Reggel lovak kipróbálása megfelelő párok beállítása
10.00-12.00 Az Akhal Ménes látogatása lóháton. 
 
Az Akhal teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája, a sztyeppei nomád népeknek, így a korai magyaroknak is a lóállományuk jelentős részét képezte. Ezeket a lovakat az i.e. 1. századi kínai krónikák is említik azzal, hogy Közép- Ázsiában csodálatos, „vért verejtékező mennyei lovakat” tenyésztenek. Kitartó, kemény, nagyon gyors ló. A zord ázsiai körülmények között alakult ki kivételes teljesítőképessége . Igazi türkmén fajta, egyenes leszármazottja az egykori türk lónak, akinek története közel 3000 éves múltra tekint vissza. Az Aşgabat-Moszkvai 4300 kilométeres távlovaglás tette világhírűvé a fajtát. A kínaiak egész hadjáratokat indítottak sikertelenül ezeknek a "mennyei" lovaknak a megszerzéséért. 
 
A Cseppentő család az akhal tekék tenyésztésében mindig is a használati lovat kereste ellenben a show akhalokkal. Gondosan megválasztott egyedek maradtak a tenyésztésbe melybe nem a mennyiség, hanem a minőség volt, amire törekedtek. A 75 fős lóállományban a tisztavérű mag mellett a magas vérségű akhalok szerepelnek, akikkel a turisztika mellett versenyeken is eredményesen szerepelnek kiváltképp a három napos military szakágban.
 
12.00-13.00 Ebéd
14.00-16.00 Délután árnyékos, hűs erdei túra. Madár és vadvilágában gazdag utakon élvezhetjük a természet nyugalmát. Ölyvek, hollók, őzek, nyulak és szarvasok élőhelye. Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.
 
2.nap Pusztaszeri Kilátó:
 
9.00 Bemelegítés majd indulás. Ma a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetbe, egy kevésbé ismert természetvédelmi területre kalauzolunk el titeket! A Pusztaszerhez tartozó Munkástelep határában található egy értékes szikes terület, amely a Büdös-szék nevet viseli. A Büdös-szék, hivatalos nevén Dongér-tó egy időszakos szikes tó Pusztaszertől keletre a terület két flóra járása, a Pannóniai flóratartomány Alföld flóravidékének Tiszántúli és Duna-Tisza közi flórajárásának határán található. A változatos talajokon, sajátos módon keveredik a Kiskunság homokpusztai növényei az ürmös- csenkeszes szikes puszta fajaival. A két táj határa jól felismerhető.  A rezervátum mind a fészkelő, a vonuló, az átnyaraló és az áttelelő madarak számára fontos élőhely. A fészkelő fajok közül a legjelentősebbek a sziki madarak. A program keretében erre a különleges és védett állatvilágára láthatunk rá, a szabadon legelő bivalyokra, színes madárpopulációra, nyulakra, őzekre. 
12.00-13.00 Ebéd majd hazalovaglás.
Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.
 
3.nap A Sándorfalvi Ökosétány meglátogatása
 
9.00 Bemelegítés majd indulás. Lovas utunk a sándorfalvi öko-sétány felé vesszük. Az ökopark a bányató mellett fekvő sétány a nádasban, melyről az ottani élővilágot kellemesen meg lehet figyelni! A mintegy egy kilométer hosszú pallósor mellett, amely a víz fölött halad, három pihenőt is kialakítottak, amelyekbe még függőágyakat is terveztek. A pallósor végén pedig egy kilátó épült, ahonnan a teljes területet be lehet látni.
12.00-13.00 Ebéd. Majd hazalovaglás.
 
4.nap A hét vezér nyila+Emlékpark meglátogatása
 
"Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok a Körtvélytóhoz (Curtueltou) értek, és a Gyümölcsény nevű erdőnél 34 napot eltöltve Árpád és nemesei gyűlést tartottak, ahol megállapították az ország törvényeit: „szerét ejtették” az ország dolgainak. A gyűlés emlékére pedig a helyet Szer-nek nevezték el. Ide kapcsolódik a vérszerződés a magyar hagyomány szerint a magyarság első alapszerződése."
 
9.00 Bemelegítés majd indulás. Egy nap, amikor csapatunk elbújik az erős napfény elől és az erdei utakon folytatja útját egészen addig amíg el nem érjük Ópusztaszer egyik látványosságát a Hét Vezér Nyilát megformáló monumentális emlékművet. A legendák szerint ahol a 7 magyar törzsfő nyila először földet ért. 
 
14.00-16.00 Délután csoportunk a Nemzeti Történeti Parkba látogat, és megtekinti a Feszty Árpád által festett, a magyarok érkezését ábrázoló monumentális panorámaképet.
 
Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.
 
5.nap Lovaglás a szürke gulyához +Mesebeli Süli Erdőn átlovaglás
 
Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor. A gulyalegelő egy nagyjából 1200 ha-as tájvédelmi pusztán helyezkedik el, jó rálátással ennek különleges és védett állatvilágára, a szabadon legelő bivalyokra, színes madárpopulációra és az érintetlen puszta horizontjára. Az út során testközelből ismerkedünk meg a magyar szürke gulyával, kis bocikkal és a bikával. A táj hiteles arca a nagy sztyeppéknek.
 
12.00-13.00 Ebéd 
Délután Süli erdőn való átlovaglás: Az erdőben 100-150 éves tölgyek szegélyezik utunkat. Még a Tisza folyó szabályozása előtti fák is vannak itt ami körülbelül 120 évvel ezelőtt volt. 10 éve még iskolás programok, gyalogtúráknak és futóversenyeknek adott helyszínt. Manapság madár és vadvilágában gazdag. Ölyvek, hollók és őzek, nyulak élőhelye. Időlegesen még a réti sasok is költenek benne.
Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.
 
Időpontok:
 
Emese túra I. : Május 12 - 18.
Emese túra II. : Szeptember 15 - 21.
 
A túra ára: 225.000 Ft (lovaglás, 3x étkezés és szállás) + külön jurta felár.

 

Időpontok:

Szeptember 15. - 21.
Május 12. - 18.
Helyszín:

Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes

Magyarország (Csongrád megye)
6767 Ópusztaszer, Major 102.
https://maps.app.goo.gl/vo9U9sCHCJGtGiho9
Galéria:

Hozzászólások:


Közelgő események:
 • Bühl(GER) - CAI2*/CAI3* - 2024.05.29. - Fogathajtás
    Május 29.
 • Balatonvilágos - Pulai Lovaspark - Nemzeti+felkészítő - 2024.05.31-06.02. - Díjugratás
    Május 31. - Június 2.
 • Hortobágy-Máta - Országos minősítő- 2024.05.31-06.02 - Díjugratás
    Május 31. - Június 2.
 • XXXIII. Tiszakécskei Fogathajtó Verseny - 2024.05.21.-06.01. - Fogathajtás
    Május 31. - Június 1.
 • Sopron, Ágfalva - CDN-B - 2024.06.01. - Díjlovaglás
    Június 1.
 • Gádoros - CAN-C, CAN-D - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Nyíregyháza - Fogathajtó Verseny - Bihari tanya - 2024.06.01.
    Június 1.
 • Jákó - CAN-C (H1, H2), CAN-D (H2) - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Vasegerszeg - CAN-C - 2024.06.01.- Fogathajtás
    Június 1.
 • Regölyi Lovasnapok Akadályhajtás és kombinált - 2024.06.01-02. - Fogathajtás
    Június 1. - 2.
 • Sárrétudvari Fogathajtó Verseny - 2024.06.01. - Fogathajtás
    Június 1.
 • Sopron / Ágfalva - SZLV - 2024. 06. 01. - Szabadidőlovas
    Június 1.
 • Budapest - Nemzeti Lovarda - Gyereknapi Szabadidős Verseny 06.01-02.
    Június 1. - 2.
 • Jánossomorja - SZLV. - 2024.06.01. - Szabadidőlovas
    Június 1.
 • Domaszék - Nemzeti+felkészítő - Aranypatkó csapatv.- 2024.06.01. - Díjugratás
    Június 1.

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés
Hiba bejelentés